fredag 11. februar 2011

SannsynlighetskakeI går hadde jeg en litt annerledes matematikktime i 1T-gruppen min. Vi spiste sannsynlighetskake! Men før jeg forklarer hva en sannsynlighetskake er, må jeg skryte litt av elevene mine, selv om jeg også har et eget blogginnlegg om det i ermet...

Vi har nettopp hatt prøve i geometri i 1T. Elevene har blitt kjørt skikkelig hardt i januar, med innleveringer hver eneste uke. Det har vært ganske mye arbeid, og de fleste har vært veldig etterrettelige med å levere innleveringene. Når prøven kom har det betalt seg for de fleste. Et snitt på 3,9 på en prøve i 1 T synes jeg er ganske bra, derfor syntes jeg de fortjente en belønning.

Jeg er ikke en veldig kreativ matematikklærer. Jeg er derimot temmelig tradisjonell, sånn rent bortsett fra at jeg er en ivrig databruker. Men for meg er IKT et verktøy for skriving og orden, jeg ville nok ha undervist på nesten samme måte om jeg hadde hatt grønn tavle og kritt. Det ville bare blitt mer rot...

Men i går bakte jeg altså sannsynlighetskake. (strengt tatt var det vel mannen som bakte. Men dog.) En helt vanlig sjokoladekake, men med et par små vrier. Jeg hadde en mandel i kaken, og et slags venndiagram oppå kaken. Dvs, en fjerdedel av kaken fikk melisdryss, en fjerdedel fikk knust nonstop, en fjerdedel fikk begge deler og den siste fjerdedelen fikk ingenting. Det er utrolig hvor mye sannsynlighetsregning man kan snakke om bare fordi man har en kake på bordet. Det var vel bare binomisk sannsynlighet fra kompetansemålene vi IKKE kom inn på rundt kakebordet. Og så hadde vi det ganske koselig også. Og jeg fikk sjansen til å føle meg kreativ.

I tillegg til kaken hadde jeg med de vanlige effektene: terninger og kortstokk. Og et stort glass med nonstopp i ulike farger, som i tillegg til å skulle brukes til å forklare avhengighet og betinget sannsynlighet skulle fungere som premie til den som fant mandelen. Dessverre var glasset tomt før vinneren var kåret... Men jeg har lovet å diske opp med ny premie!
Spørsmålet er bare hvor jeg nå har lagt lista for introduksjon av nye emner...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar